Varför är det viktigt med en bra 3D planritning?

En planritning är som en karta över en fastighet. Den visar en skalenlig bild över hur fastigheten är utformad, med dörrar, fönster, väggar och så vidare. Den kan även innehålla möbler eller fasta detaljer som garderober, skåp och dylikt. I den här artikeln går vi igenom varför en planritning behövs, samt vilka fördelar som kan finnas med att ha en bra professionell planritning tillgänglig.

Vem behöver en planritning?

En väl genomtänkt planritning är väsentlig för den som designar eller ska inreda en fastighet. En detaljerad planritning visar tydligt hur ytorna i fastigheten hänger ihop och gör det enkelt att visuellt få en känsla för hur möbler bör vara placerade för bäst utnyttja de tillgängliga ytorna. En riktigt detaljerad planritning innefattar även saker som eluttag, var vattenledningar är dragna eller var fönster sitter.

Även mäklare och köpare på bostadsmarknaden har stor nytta av en planritning. Det ger en bättre förståelse för hur fastighetens utrymmen hänger ihop, och vilka möjligheter en bostad erbjuder. Ju tydligare information som finns i en bostadsannons, desto större sannolikhet att köparens intresse fångas.

Att kunna använda detaljrika planritningar gör jobbet enklare för allt ifrån heminredare och arkitekter, till den som marknadsför och säljer bostäder samt kunderna på bostadsmarknaden.

Det finns olika sorters planritningar

I huvudsak finns det två typer av planritningar: 2D och 3D-ritningar. En planritning i 2D är en vanlig skiss eller översikt över en fastighet. En sådan ritning saknar djup och visar till exempel inte väggarnas, eller föremålens höjd i bilden. En planritning i 3D gör det enklare att greppa hur utrymmena ser ut i verkligheten, tack vare den extra dimensionen.

Fastighetsmäklare använder både 2D och 3D i sina ritningar när de marknadsför sina bostäder. Det förekommer planritningar i 3D där hela interiören är detaljerad i fullfärg. En sådan ritning kan ge en väldigt realistisk bild av ett hus eller en lägenhet, där detaljer som golvets färg och material ingår, möblering, kakel i badrum och så vidare. En detaljrik planritning i 3D ger perspektiv och ger en tydlig visuell bild över hela bostaden som inte går att få med en enklare 2D-modell.

En planritning ger en god överblick över fastigheten. För den som vill ta det ännu ett steg längre, finns möjligheten att skapa en virtuell rundvandring. På så sätt kan en intressent få möjlighet att på distans uppleva fastigheten med alla dess detaljer. 3D-tjänster för planritningar och design av 3D-interiör- och exteriör, samt möjligheterna att skapa animeringar eller virtuella rundvandringar gör att en fastighet kan upplevas på ett verklighetstroget sätt och ge en bild av hur ytorna faktiskt ser ut.

Vilka fördelar finns det med en 3D planritning?

Den som är ute efter att köpa en fastighet vill ha så mycket information som möjligt om objektet, och gärna kunna föreställa sig visuellt hur det ser ut i detalj. En 3D planritning sticker ut från mängden och lämnar ett stående intryck hos potentiella köpare. För den som drömmer om en ny bostad kan en ritning i 3D hjälpa till att få fart på fantasin och gör det möjligt att börja tänka sig in i den nya bostaden utan ens ha sett den. I tider när det är stor konkurrens om köpare är det särskilt viktigt att sticka ut, för att få uppmärksamhet från köpare som tittar på ditt objekt. En bostad med en 3D planritning framstår mer levande än en simpel 2D-ritning, och blir därmed betydligt mer attraktiv vid första anblick. Utöver att bara fungera för att fånga uppmärksamheten hos köpare, erbjuder en 3D planritning flera andra fördelar:

Noggrannhet

Till skillnad från fotografier på ett objekt, är en planritning menad är vara noggrann och alltid överensstämma helt och hållet med de faktiska förhållandena som råder. En detaljerad planritning i 3D ger spekulanter en möjlighet att föreställa sig hur fastigheten faktiskt ser ut. Det ger köpare mer kött på benen i sitt beslutsfattande redan innan de varit på visning.

Möjlighet att visualisera utrymmena

Många köpare vill ha visuella upplevelser av de utrymmen som beskrivs i en fastighetsannons. Faktum är att många köpare hoppar över annonser som saknar en planritning. Om det finns en planritning, och den dessutom är en detaljrik 3D-ritning, ökar attraktiviteten omedelbart. Det är en stor skillnad på att läsa hur många kvadratmeter utrymmena är på, gentemot att kunna se det visuellt.

Det är till stor hjälp för den som letar bostad och planerar sina rumsbehov att se så mycket detaljer som möjligt. Småbarnsfamiljer vill gärna planera så att barnrummet är lätt tillgängligt från sitt sovrum, hushåll som ofta har gäster vill kanske ha en öppen planlösning med kök i mitten till exempel. Personer med funktionsnedsättning vill kunna se om en fastighet skulle gå att anpassa efter deras behov, och så vidare. Det finns många situationer där en 3D planritning är en stor fördel för den som letar ny fastighet.

Belysa fastighetens starkaste sidor

Om en fastighet har vissa nyckelelement som verkligen sticker ut och gör den unik är det guld värt att kunna tydliggöra det med hjälp av en 3D-planritning. Till exempel en öppen spis rätt placerad, kan vara attraktivt, vilket visas väl på en detaljerad planritning. Även planlösningen och utrymmena i en bostad kan visas upp på ett imponerande sätt. Istället för att bara skriva i goda ordalag om en öppen planlösning, med breda utrymmen och högt till tak, kan du visa upp allt detta för köparen.

Locka kunder som inte har tid att gå på visning

Tack vare internet och möjligheten att ta till av fastighetsannonser från hela landet, eller hela världen i praktiken, är det extra viktigt att ha en så informativ annons som möjligt. Investerare eller personer som letar bostad på alla håll i landet, eller planerar en flytt till exempel, behöver kunna få en bra bild av bostaden, även om möjligheten att resa dit på visning är begränsad. Genom att ha en 3D-planritning, som tillsammans bilder på interiör och exteriör, erbjuder en komplett bild av fastigheten, ökar sannolikheten att sådana kunder bibehåller sitt intresse. Genom att ha så mycket information som möjligt, inklusive en 3D-visualisering av hela fastigheten, är ens annons tilltalande för den bredaste tänkbara målgruppen.

Se till att ha med en planritning

Oavsett om du väljer en planritning i 2D eller 3D, är det en värdefull investering att ha med för att verkligen kunna ge en så detaljrik bild av ditt objekt som möjligt. Oavsett om du är ute efter att sälja eller hyra ut, ökar chanserna att hitta en intressent om du har med en planritning i din annons. Om det finns många fastigheter för köpare att välja mellan, är det stor chans att objekt utan planritning väljs bort innan de ens gått till visning.

Tekniken för 3D-planritningar har kommit väldigt långt och nu för tiden är det möjligt att få med i stort sett alla detaljer som är viktiga för att en fastighet ska beskrivas på ett rättvist sätt. För att sticka ut bland mängden och ha det där lilla extra, som gör din annons så mycket proffsigare, kan en planritning i 3D vara ett smart alternativ.

Läs mer om våra 3d tjänster.