Vad är 3d visualisering, vem håller på med det och varför behövs det?

I årtionden har företag använt sig av fotografer för att dokumentera och marknadsföra sina produkter. Det enda alternativet för att framställa bilder och filmer till magasin och websidor var en fotografering som organiserades av ett produktionshus. Även om traditionella fotografier fortfarande är och kommer att förbli en viktig del av produktionen, har företag idag ytterligare ett alternativ när det kommer till framställa visuellt underlag: 3D visualisering..

Vad är det?

3D-visualisering är synonymt med begreppen 3D-grafik, 3D-rendering och datorgenererade bilder (CGI). Det syftar på processen där grafiskt innehåll återskapas med hjälp av 3D-program. Tekniken har blivit allt vanligare under de senaste årtionendena och är idag en av de mest praktiska alternativen när det kommer till att producera högkvalitativt digitalt material.

Det finns dock några vanliga missförstånd gällande termen 3D. 3D visualiseringen är som sagt processen där man skapar grafiskt innehåll. Med det menas att slutresultatet är visuellt i form av t.ex. bilder och animeringar. Detta är dock inte samma sak som 3D-design eller 3D-utveckling, som snarare syftar till själva produktionen av innehållet, t.ex. filer med digitalt baserad design (CAD-filer). Dessa skapas av ingenjörer eller industridesigners och är avsedda för fabrikstillverkning. En 3D designer använder ibland CAD-filer i framställandet av en 3D-visualiseringen, men slutprodukten är mer än så – det är dynamisk grafik som kombinerar både tekniskt kunnande med konstnärliga färdigheter.

Vem gör det?

Svar: 3D artister. Precis som med fotografering, så kräver 3D visualisering som sagt både tekniskt och konstnärliga kunnande. 3D-artister använder verktyg som Autodesk 3ds Max,  V-ray, Maya och Cinema 4D för att skapa fantastiska visualiseringar som kan användas i vilken industri som helst.

Eftersom det finns många missförstånd när det gäller 3D, är det viktigt att man förstår exakt vilka 3D-tjänster man behöver när man vänder sig till en 3D-byrå. 3D artister använder helt andra verktyg och har andra färdigheter än t.ex. ingenjörer och industridesigners, som specialiserar sig på att producera underlag för fabrikstillverkning och 3D prints.

En 3D artist tar sig an en 3D visualisering på samma sätt som en fotograf förbereder sig inför en fotografering. De börjar med att göra en modell av produkten i 3D eller genom att använda en befintlig CAD-fil från en ingenjör, och ställer sedan in de virtuella kamerorna, ljuset och miljön för att uppnå det önskade resultatet. Även om processen har stora likheter med traditionell fotografering, så går det inte att överträffa kontrollen och flexibiliteten man har i en 3D visualisering.

Varför behövs det?

En stor andel av de produkter som marknadsförs på hemsidor och på TV idag skapas med  3D visualiseringar. Det har blivit allt vanligare under senare år, främst tack vare framsteg inom tekniken med program som Chaos Group V-Ray och Luxion’s Keyshot. Dessa förbättringar har gjort det möjligt för 3D konstnärer att snabbt kunna skapa naturtrogna bilder som motsvarar kvaliteten på ett fotografi, utan att man behöver organisera komplicerade och dyra fotograferingar. Med 3D visualisering har man full kontroll över varje aspekt i skapandet, till och med när det kommer till detaljer som produktens reflexion och ytmaterial. Tekniken bidrar till att skapa grafik som annars skulle vara omöjlig eller alltför kostsam att skapa med hjälp av fotografi. Tjänster med 3D visualisering lämpar sig självklart ypperligt för produktion av konsumtprodukter, inom byggbranschen men är även användbara inom branscher som bil-, konstruktion, medicin- och modeindustrin. Är man i behov av visuella bilder, kan 3D visualisering vara den perfekta lösningen!

Läs mer om våra 3d tjänster.

error: Content is protected !!