Den bästa designermjukvaran för rendering av arkitektur

Utvecklingen inom 3D-rendering har gått med en rasande fart under de senaste åren. Inom 3D-animering går det rendera ett färdigt projekt, vilket ger ett häpnadsväckande resultat som inte gick att uppnå för bara några år sedan. Detta är ett resultat av den utveckling som ägde rum på grund av efterfrågan inom arkitektbranschen.

Den mjukvara som finns nu för att skapa en 3D-rendering kräver ingen doktorsexamen eller överdrivet komplicerad specialutbildning, och det behövs inte heller en massa superservrar för att klara av att processa renderingarna. Faktum är att det finns otroligt avancerade program tillgängliga som gör det möjligt att med datorns hjälp, framställa 3D-renderade designer som kan ses på såväl mobiltelefonen, som på datorn eller på tv.

Inom arkitekturen har 3D-renderingen i stort sett blivit obligatorisk, när det gäller visualisering av till exempel olika fastigheter. Även inom specialeffekter och inom animering är 3D-renderingen extremt vanligt förekommande. Eftersom användningen av 3D-rendering är så vitt spridd, är det inte konstigt att det numera finns en mängd olika programvaror som kan designa och rendera i 3D. I den här artikeln tar vi upp några av de bästa programmen som används av designers inom arkitektur.

3ds Max

3ds Max är helt klart ett av de allra mest populära programmen för 3D-modellering. En av fördelarna med detta verktyg är att det har en hyfsat låg inlärningskurva, vilket innebär att det även är möjligt för nybörjare att snabba kunna sätta sig in i 3ds Max. En annan fördel med 3ds Max är att det är fungerar bra att integrera med andra 3D-renderingsverktyg. För den som arbetar med flera av programmen från Autodesk, som utvecklat 3ds Max, är verktyget ypperligt att använda då filerna som skapats i ett program, även går att använda i övrig mjukvara utan komplikationer.

V-Ray

V-Ray är populärt inom arkitektur, men även inom till exempel spel, film och andra mediesammanhang. Mjukvaran är en av de högst rankade 3D-renderarna på marknaden, tack vare det breda utbudet av verktyg som finns i programmet. Med hjälp av V-Ray går det att skapa i stort sett vilken typ av byggnad som helst, med konstant högkvalitativt resultat. V-Ray är utvecklat av det Bulgariska företaget Chaos Group och är ett av de allra mest välbekanta programmen för 3D-rendering på marknaden.

Maxwell

De flesta arkitekter är sannolikt bekanta med Maxwell. Det har funnits ute ett bra tag och har många aktiva användare världen över. Det är gratis att använda och är ett kraftfullt verktyg med en stor arsenal av tillgängliga funktioner. För att visualisera arkitektur är Maxwell en mycket användbar mjukvara, men den är något simplare än de allra mest avancerade 3D-program som finns. Samtidigt är resultaten som nås med hjälp av Maxwell, både verklighetstrogna och professionella.

MODO

MODO är ett både kraftfullt och användarvänligt program för 3D-modellering. Det är inte dock inte fullt så populärt som många av dess konkurrenter. En sak som skiljer MODO från många andra mjukvaror inom 3D-branschen, är att rendering och modellering här sker inom samma programvara. Det innebär att det är ganska smidigt att använda då det inte kräver import och export av filer från ett program till ett annat för att genomföra ett projekt från början till slut.

Blender

Blender började som ett mindre program som kanske främst användes av mindre företag eller av privatpersoner, men har sedan seglat upp som ett helomfattande program med verktyg som fyller behoven även för kommersiella företag. Blender är gratis att använda och har sannolikt provats vid något tillfälle av alla som arbetar inom 3D-visualisering. För arkitekter är Blender ett väldigt kraftfullt och användbart program och tack vare den stora basen av aktiva användare finns mycket information och hjälp att få, för den som vill lära sig mer om Blender.

Octane

Octane är känt för att vara ett av de snabbaste renderingsprogrammen, tack vare dess smarta funktionalitet. I programmet renderas förändringar som görs direkt, i sin helhet, vilket är en mycket smidig funktion. Något som skiljer Octane från många andra program, är att det använder grafikkort från Nvidia, istället för att som många andra program använda CPU för att rendera 3D-grafik.

SketchUp Pro

SketchUp Pro är ett mycket användbart program med möjligheter att göra allt som är väsentligt inom 3D-design. Det har dessutom ett användarvänligt gränssnitt som uppskattas av många nybörjare som vill lära sig 3D-modellering. För den som inte vill gå igenom hela proceduren att lära sig använda CAD-mjukvara från grunden, är SketchUp pro ett enklare sätt att komma igång och börja skissa på sina första 3D-modeller.

Lumion 3D

Lumion 3D är tänkt att fungera ihop och samspela med andra CAD-program. Det är den kompabiliteten i sig som utmärker sig som en av Lumion 3Ds största styrkor. Med ett enkelt, användarvänligt och smidigt gränssnitt, är Lumion 3D ett val som går hem hos många arkitekter. Till mjukvaran finns dessutom en mängd färdiga 3D-modeller att importera, såsom gräs, himmel och olika material att arbeta med. Lumion 3D är populärt val hos många företag som sysslar med 3D-rendering och 3D-design.

Punch Home Design Studio

Punch Home Design Studio är ett avancerat program med väldigt stor bredd på vad som är möjligt att göra. Visualisering av alla möjliga fastigheter och objekt är möjligt i detta verktyg. Samtidigt kräver det en viss färdighet och erfarenhet att använda, vilket gör att det inte är så lämpad för nybörjare som många andra av programmen vi skrivit om i denna artikel. Punch Home Design Studio är mjukvaran för den som vill skapa något utöver den mest basala visualiseringen av ett rum eller ett hus.

Cinema 4D

I Cinema 4D är det i stort sett bara fantasin som sätter gränser för vad som går att åstadkomma. För den som redan är bekant med ArchiCAD och Vectorworks bör Cinema 4D var ett naturligt nästa steg att prova, för att ta nya projekt till nästa nivå. I denna mjukvara går det att animera, modellera och rendera i stort sett vilka föremål som helst. Programmet är dock väldigt avancerat och kräver mycket förkunskaper och kanske framför allt tid och tålamod för att lära sig använda det. Det som designas i Cinema 4D blir oerhört proffsigt och skapandeprocessen flyter på utan avbrott, förutsatt att den som använder det har de kunskaper som krävs för att lyckas.

Olika program för olika ändamål

Det finns givetvis många fler programvaror som används inom 3D-rendering för arkitekter, och för andra ändamål. Olika projekt har olika förutsättningar och kräver olika lösningar, men de program vi nämnt i denna artikel är några av de vanligaste som används av olika designers, arkitekter och konstnärer inom 3D-skapande.

Det är också en smakfråga vilket program en 3D-designer föredrar och många jobbar helst med de program de är vana vid. Samtidigt brukar de flesta som jobbar med detta professionellt ha erfarenhet av en hel del olika program, även om de inte använder dem hela tiden.

Läs mer om våra 3d tjänster.