I takt med att tekniken utvecklas börjar allt högre krav ställas på 3D-renderade bilder och animationer. Manuellt skapade renderingar, eller illustrationer och ritningar utförda av mänsklig hand, tillhör mer eller mindre det förgångna. Inte minst när det gäller VR-teknik, animering och arkitekturbranschen, är det häpnadsväckande hur långt fram den tekniska utvecklingen har kommit. När kunder beställer renderingar av 3D-exteriören på en byggnad, förväntar de sig inte mindre än att den ska se ut exakt som ett professionellt fotografi, in i minsta detalj.
Med hjälp av 3D-exteriörer kan arkitekter och andra inblandade i ett byggnadsprojekt på ett överskådligt sätt, och vid ett tidigt stadie, upptäcka om det finns några fel eller misstag i byggnadsdesignen. Ett projekt går från idé till verklighet i form av en digital 3D-modell, som är så verklighetstrogen att den nästan går att röra vid. På så sätt kan 3D-renderingen av en exteriör leda till att misstag i designen korrigeras i god tid, inom tidsramen för projektet. Detta gör att hela arbetsprocessen flyter på smidigare, blir mer flexibel för förändringar samt gör projektet mer kostnadseffektivt.
För att få till en perfekt renderad 3D-exteriör krävs en god känsla för detaljer. Här är vår lista på de 6 steg som du absolut inte får missa, när du ser över detaljerna i din design:
1. Fordon
Om projektet du designar är beläget i stadsmiljö är det väsentligt att du får med detaljerna i omgivningen. Bilar, motorcyklar, cyklar eller andra fordon skapar en trovärdighet och ger 3D-renderingen en mer verklighetstrogen känsla. Små detaljer som registreringsskyltar, eller hur solen reflekteras i bilens fönster är viktiga element som man kanske inte alltid tänker på, men som bidrar till en väldigt realistisk helhet i bilden.
Ibland kan det förhöja känslan av närvaro i bilden att placera människor, till exempel inuti fordonen, vilket ger åskådaren en känsla av hur det är att befinna sig på platsen. I vissa projekt passar det dock bättre utan att använda digitala statister, det bör främst användas om du känner att de fyller en funktion för bildens helhet.
2. Himlen
Att få till en bra himmel är en avancerad process som inte alltid är lämpad att ta på sig om du precis börjat arbeta med 3D-rendering. Molnen får inte vara för fluffiga och ge känslan av en tecknad film, eller en alltför fantasifull idyll, utan måste smälta in mot den realistiska omgivningen på ett naturligt sätt. Ingenting som sker på himlen får bryta mot den realism som du försöker återge i ditt byggnadsprojekt.
Vårt tips är att du försöker hålla det enkelt och endast utgår från en ljus och solig dag, med en stilren ljusblå himmel och lätt genomskinliga moln. Endast om en kund efterfrågar en specifik dramatisk effekt bör du överväga att skapa mer avancerade effekter med hjälp av himmel och väder på din 3D-exteriör. Ett tips för dig som är lite mer erfaren, som kan ge snygg effekt, är om du vill skapa känslan av en regnig dag. Detta kan göras med hjälp av några moln i mörkare nyanser, kombinerat med solen som gömmer sig där bakom.
3. Reflektioner
På de flesta 3D-exteriörer syns flera glasrutor på fasaden, vilket är ett område där du bör vara noggrann med detaljerna. Med snygga och korrekt placerade reflektioner i glasrutorna förhöjs realismen i din 3D-design och du framhäver detaljrikedomen och förbättrar nivån på hela ditt projekt drastiskt. Att ha reflektionerna snyggt gjorda är ett måste för att få till en perfekt 3D-rendering när det kommer till arkitektur.
För den mer avancerade designern finns här dessutom utrymme för att skapa riktigt magiska bilder, när du börjar leka med molnen och hur de reflekteras i fönstren på bilden. Detta kan bli väldigt effektfull om det utförs korrekt. Ha hela tiden omgivningen i åtanke när du skapar reflektioner i glas eller på andra skinande ytor, så att de närliggande objekten återges på ett naturligt sätt i spegelbilden på glasrutorna.
4. Solljuset
Att solljuset och själva placeringen av solen på himlen är väl genomtänkt är absolut nödvändigt för att slutprodukten ska nå sin fulla potential. Även om din 3D-exteriör är exemplariskt designad, kan slutresultatet bli mediokert om ljussättningen inte lämpar sig för din design. Det är precis samma princip som inom fotografi: fel ljussättning kan förstöra det perfekta objektet, oavsett vilka andra förutsättningar som råder. Såväl för mycket solljus som för lite, kan ge bildens helhet ett onaturligt utseende. Det gäller att ha en känsla för vad som bäst passar ditt projekt och vad du vill framhäva hos den exteriör du designar.
När du väl utvecklat en känsla för vilken positionering av ljuskällan som passar din design bäst, kommer du att nå en ny nivå av realism i bilderna och skillnaden är som natt och dag.
5. Skuggorna
När vi nu har diskuterat vikten av solen och ljuskällans positionering, blir nästa naturliga steg att titta närmare på skuggsättningen. Givetvis behöver skuggorna i bilden förhålla sig på ett naturligt sätt till solens position och effekten som skuggorna skapar medför mycket för den totala upplevelsen av din 3D-design.
Små tricks som att även implementera skuggor för objekt som inte är direkt synliga i bilden, kan bidra till att göra upplevelsen ännu mer verklighetstrogen. Detta är inte helt intuitivt utan kräver erfarenhet och kunskap för att få en känsla för. Att använda sig av träd och låta dess grenar ge skugga över din 3D-exteriör kan ge byggnaden ett utseende som ligger otroligt nära verkligheten. Det kräver givetvis att skuggorna ligger korrekt utefter hur solen är positionerad. Om solen befinner sig på en 45 graders vinkel mot ett objekt, kan du till exempel inte placera skuggorna direkt bakom objektet, då skuggorna måste ha en viss lutning för att se naturliga ut.
6. Växter och natur
Runt omkring din exteriör bör du använda dig av viss växtlighet och naturliga element, i såväl 3D som 2D. De bör finnas såväl i bakgrunden som framför objektet, för att ge sken av en naturlig förekomst. Det är inte helt enkelt att få till träd i 3D som ser helt naturliga och realistiska ut. Ett bra tips är att utforma dem på olika sätt och hålla designen varierad, vilket bidrar till att ge ett visst djup och realism åt hela bilden. Genom att variera både färger och mönster i de naturliga element som förekommer i din 3D-rendering stärks känslan av djup och bilden får flera naturliga lager.
Sammanfattning
Syftet med den här artikeln är att belysa hur otroligt viktigt det är med detaljer när det gäller rendering av 3D-exteriörer. Ju mer energi du ägnar åt att få detaljerna så bra som möjligt, desto mer verklighetstroget blir slutresultatet i dina projekt. Kunder som efterfrågar 3D-renderingar nu för tiden ställer ofta väldigt höga krav och har ofta själva ett gott öga för detaljer. Så för dig som är aspirerande 3D-designer gäller att inte lämna något åt slumpen, utan att hela tiden fortsätta förfina dina förmågor och utveckla ditt sinne för dessa detaljer.
Genom att se över vår lista och se till att alla 6 steg är så polerade som möjligt, ökar du dina chanser att få till den perfekta 3D-exteriören.